Bir Ürün Olarak Software (SaaP)‘den, Bir Hizmet Olarak Software (SaaS)’e Geçiş

19 Ağustos 2014 tarihli yazıda değindiğim en son sigorta trendleri içerisindeki “SaaS” modeli çok ilgimi çekti. Biraz daha detaylandırmak üzere araştırma yaptım.

Bir Servis olarak Software (SaaS): Uygulamaları servis sağlayıcıda tutulan (hosting) ve kullanıcılara internet gibi bir network üzerinde çalışma imkanı sunan bir yazılım  dağıtım modeli.

Aynı hedefe dönük, aynı sektörde çalışan bir network’e ortak kullanım için bir software sunuluyor. Software bir servis sağlayıcı’da tutuluyor ve kullanıcılar örneğin; acenteler bu software’e web üzerinden ulaşarak işlemlerini yapabiliyorlar.

Servisi sunan bu software i uzaktan yönetiyor, bakımını, (örneğin sigorta şirketlerine ulaşımını) yapıyor ve sürekli güncelliyor. Kullanıcılar ise servisi sunan firmaya kullanım ücreti ödüyorlar.

SaaS modelinin faydaları:

  • Çok maliyetli bir program, kiralama sözleşmesi ile küçük ve orta boy işletmeler için ulaşılabilir seviyede ekonomik sunulabiliyor.
  • Daha kolay yönetimi sağlanıyor.
  • Otomatik güncellemeler ve yeni eklenen uygulamalar programı sürekli güncel kılıyor.
  • Tüm kullanıcıların aynı software versiyonunu kullanabilmeleri sağlanabiliyor.
  • Kullanıcılar arasında daha kolay işbirliği sağlanabiliyor.
  • Global olarak erişebilirlik sağlanabiliyor.

Bugüne kadar bildiğimiz geleneksel yazılım (software) uygulamaları, teknik adı ile Ürün Olarak Software (SaaP = Software as a Product) ise: Bir software in alınıp, bir veya birkaç PC ye yüklenmesi şeklinde çalışyordu. SaaS modeli farklı bir imkan sunuyor. Geleneksel software uygulamalarına “Bir Ürün Olarak Software” (SaaP = Software as a product) ismi veriliyor.

  • SaaS çözümleri maliyet kontrolü sağladığından özellikle küçük ve orta büyüklükteki kurumlara öneriliyor. Büyük bir yatırımın sağladığı Bilgi İşlem olanaklarına ulaşımı ve yetkinlikleri kullanmayı sağlayabiliyor.
  • Satın alanlar arzu ederlerse satın aldıkları SaaS sisteminin ön yüzünü, görünümünü kişiselleştirebiliyorlar.
  • SaaS sisteminde müşteri datası kimin? sorusu en sık sorulardan bir tanesi. Bu konuda Servis sağlayıcı ile bir SLA (Service Level Agreement= Hizmet Seviye Anlaşması) yapılmalı. Bu anlaşma ile Hizmet Kalitesi garanti altına alınırken, güvenlik tedbirleri ve bakım konuları da garanti altına alınmalıdır. SaaS den hizmet alacak şirketler müşteri sahipliğinin kendilerinde olduğunu bilmeliler. Müşteriler diledikleri zaman datalarını kendi istedikleri bir alana taşıma konusunda özgür olmalılar.
  • Bilgilerin güvenliği SaaS servisi kullananlar açısından kritik konulardan bir tanesi. Ancak günümüzde en önemli gizli tutulması gereken banka hesapları dahi Bulut (Cloud) teknolojide saklanabiliyorken, gizlilikte teknoloji kullanımından endişe etmeye gerek yok.
  • SaaS servisi sağlayan firma işleri durdurmaya karar verirse ne olacak? Dataların dilendiği anda veya servis sağlayan firmanın işlerini durdurması anında, müşterilere ait dataların müşterinin göstereceğe bir başka alana transferi mutlaka yapılacak SLA da garanti altına alınmalıdır.

Peki bütün bu anlattıklarımın Sigorta Sektörü’nde ne şekilde kullanılabilir? Bunu da ayrıca bir yazı ile açıklayacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir