İnsansız Hizmet Sektörü

2009 yılında İtalya ziyaretim olmuştu. Siena’da bir festival düzenlendiğini öğrendik ve kiraladığımız araba ile sabah Siena girişinde bir otoparka arabamızı bıraktık. Festival nedeniyle şehir çok kalabalıktı. Akşam geç saatlerde şehrin farklı bir çıkışından otoparka inmek istediğimizde otoparkımızı bulamadık. Biz de en yakındaki benzin istasyonuna gidip, yardım alalım dedik.

Koca benzin istasyonunda sadece 1 kişi çalışıyordu. Şaşırmıştım. Herkes arabasını durduruyor, kredi kartını benzin pompasının yanındaki POS makinasından geçiriyor, arabasına yakıt dolduruyor ve arabasına binip gidiyordu.

Anladığım kadarı ile sadece genel güvenlikten sorumlu bir kişi vardı. Neyse ki vardı da bizde otoparkımızı bulduk.

Geçen hafta, 5 senenin ardından gene İtalya’daydım. Yine bir benzin istasyonuna uğradım. Bu defa kimse ama kimse yoktu. Sadece benzin pompalarında değil, otomatik araba yıkama bölümünde de herkes kendi işini kendisi görüyordu.

Bugünlerde televizyonlarda bir reklam filmi oynuyor. Mustafa Sandal benzin istasyonuna geliyor ve bir sürü görevli çıkıp, Mustafa Sandal’a tezahürat yapıyor. Fakat geleceğin dünyasında ve/veya operasyonu teknoloji aracılığı ile nihai tüketiciye devreden bugünün İtalya’sında, benzin istasyonlarında kimse yok artık.

Kar marjları hemen her sektörde giderek düşüyor. Özellikle servis sağlayan sektörlerde genel gideri kısmak ve operasyonu nihai tüketiciye/kullanıcıya devretmek en etkili çözüm. Ancak, bir handikap var; hizmet sektöründe çalışan veya gelecekte hizmet sektöründe çalışmayı kendisine kariyer hedefi yapan bunca insan ne olacak?

Hele bir de Türkiye ekonomisinin ağırlıklı olarak hizmet sektörü ile GSMH ürettiğinden hareket ile bir kez daha düşünmek lazım. İstihdam için, kariyer için, ekonomik yapının tekrar şekillenmesi ve hizmet dışı sektörlere ağırlık verilmesi gerekmez mi?

Yoksa biz de nüfus çok ve maliyet düşük diyerek yola devam mı?

Kıyafet satan bir mağazada tezgahtar: “İtalya da kot aramayın, kotları Türkiye gibi işçilik maliyetinin düşük olduğu ülkelerde yaptırıyoruz, burada yaptırmaya çalışsak servet gerekir” dedi. Türkiye’de henüz servet gerekmiyor demek ki.

Şimdilik…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir