Pekmez

 

Çocukları hastaneye götürmeye çekinir oldum.

Öksürdü mü? Ateşi mi çıktı? Doğru hastaneye.

Doktorlarda; hem mesleki risk almamak, hem de çalıştıkları işletmenin cirosunu artırmak için diye düşünüyorum; hemen bir rontgen, bazen bir MR ve muhtelif tahliller istiyorlar.

Genellikle de tedavide en kısa çözüm antibiyotik.

Veliler için de tedavi hızlı ve iç rahatlatıcı.

Anneler de babalar gibi yoğun çalışmaya başlayalı, çocuklarda en ufak rahatsızlıkta tedavinin hızlı olması gerekiyor. Çünkü, ertesi gün iş var ve hastalığa zaman ve de tolerans yoktur.

2005 yılında İstanbul’a döndüğümüzde kendimize bir çocuk doktoru aradık. Dostlarımızın tavsiyesi ile “eski kuşak” bir doktor bulduk.

Muayenehanesine rutin kontroller dışında, öksürük ve veya ateş gibi şikayetlerle  ne zaman gitsek:

  • İki öksürükte çocukları niye getirdiniz?
  • Nane-limon kaynatın, tarhana çorbası içirin, pekmez yedirin, bal yedirin,
  • Anneleriniz sizi nasıl tedavi ediyordu? Aynısını yapın,

diyerek, bize çıkışıyor ve çok ağır bir rahatsızlık olmadıkça antibiyotik vermiyordu.

Çok defa, “Hem ücret ödüyoruz, hem de fırça yiyoruz.” diye sinirlendiğim olmuştur.

Bununla birlikte,  ne zaman tavsiye ettiği gibi, nane-limon versek, pekmez içirsek çocuklar iyileşiyordu.

Doktorumuz kendisini emekli edip, yurt dışına yerleşmeye gittiğinde biz de rahatsızlıklarda hastanelere gitmeye başladık, o zaman doktorumuzun değerini daha çok anladım.

Bir süredir annemi misafir ediyoruz. Kızım öksürmeye başlayınca, onun tavsiyesi ile ılık su içine pekmez koyup içirdik. Öksürük kesildi.

Ben de merak ettim, yabancı bir sağlık sitesinde pekmez ile ilgili şu bilgilere ulaştım.

  • Üzüm, incir, dut gibi meyvelerden elde edilen pekmez; hastalıklarla mücadele eden antioksidanları, vitaminleri ve mineralleri içerir.
  • Vücuda enerji verir.
  • Her yaş grubu kullanabilir.
  • Anemi hastalarında demir eksikliğini gidermede ve kronik “obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)” tedavilerinde faydalı olabilir. (Her halukarda kullanımları için doktorunuza danışmak kaydıyla)
  • Sabahları kahvaltıda tüketeceğiniz pekmez, sağlığınızı koruyacak doğal kimyasallar ve besinler sağlar. Örnek: Pekmez suyu içerseniz; A, C ve B6 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum mineralleri alırsınız.
  • Üzüm ve keçiboynuzu pekmezleri içerdikleri kimyasallarla, vücutta hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok ederler.

Bazen eskilere kulak verip, bu tür gıdaların iyileştirici gücünü kullanmak lazım. Onu da bırakın, Tahin ile karıştırılmış pekmezi özellikle bu soğuk kış günlerinde bol bol tüketmek ayrıca güzel.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir