Acenteler İçin Dijital Platform-Birlikte Büyüyelim.

En son Haziran 2022’de Jüri üyesi ve panel yöneticisi olarak katıldığım PSM Smart  Awards ödül töreninde dile getirmiştim;

Acenteler biraraya gelmeli, ortak platform kurmalı ve dijital dünyada yerlerini almalılar.

Aslında neredeyse 10 senedir bu görüşümü özellikle kişisel bloğum www.ertugrulbul.com başta olmak üzere konuk olduğum sigorta mecralarında  tekrarlıyorum.

2021 sonuçlarına göre toplam prim üretiminin %59,8’ini acenteler üretiyorlar. Acentelerin dağıtım kanalları içerisindeki payı azalıyor.

2021 sonunda Türkiye’de kayıtlı 16.751 acente var.

Bunların önemli bir kısmı aktif çalışmıyorlar.

Bir kısmı çok düşük üretim yapıyor.

Asıl sorun yaşayanlar ise 16.751 acentenin neredeyse %35’ini oluşturan ve üretimini 5-6 milyon TL’ne taşıyabilmiş ama daha fazla artıramayan, bir yandan artan giderlerin, bir yandan kızışan rekabetin içerisinde ileriye gidemeyenler. Belirli ölçüde büyüdükleri için geri de çekilemiyorlar.

Bu sorunun çözümü için;

  • Daha büyük bir yapı içerisinde yer almak,
  • Çok sayıda sigorta şirketi ile birlikte çalışabilmek,
  • iş ve işlemlerini online dijital bir panele taşımak,
  • Operasyondan uzaklaşıp sadece satış ve müşterilerine iyi hizmete odaklanabilecek bir platform oluşturmak,

gereklidir, diyordum.

Baktım bu alanda ilerleyen çok sayıda oyuncu  yok, büyük bir sermayedar ile ben yola çıkayım, sektöre yeni bir bakış açısı getireyim istedim.

Projeyi gerçekleştirmek üzere bir süredir Trive Grubu bünyesinde yer alan Trive Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.’de ekibimle birlikte, oluşturulacak Dijital Platformun iş analizlerini tamamlamaya çalışıyoruz. Analiz kısmı neredeyse tamamlandı.

Şimdi işin yazılım kısmına geçeceğiz.

Aslında iş planlarıma göre bu aylarda yazılımı da tamamlayıp, hizmet vermeye başlayacaktık ki araya Grup için daha büyük bir proje girdi. Bir süre bu projeye destek verdik. Şimdi asıl projemize geri döndük.

Geçen dönemde aracılık yapmak daha da zorlaşmış ve maliyetler artmış. Örnek: Sigorta şirketlerinden acentelik almanın maliyeti artmış. Başlangıçta kurulum aşamasında Teminat Mektubu vermeniz gerekiyor. 2 şirket tamam ama 3. Şirket, 4. Şirket derken daha çalışmaya başlamadan ciddi bir özkaynak ihtiyacı çıkıyor ortaya.

Çalışmaya başladınız. Hem size hem de çalıştığınız her bir sigorta şirketini minimum da olsa bir üretim ile desteklemeniz gerekiyor. Eğer hacminiz 5 milyon TL civarında ise maksimum çalışabileceğiniz sigorta şirketi sayısı 2 bilemedin 3.

Öte yandan pazarın %60’ını oluşturan motor ve sağlık branşlarında yaşanan yoğun rekabet ve müşterilerin fiyat duyarlılığı nedeniyle çalıştığınız şirket sayısı hiç bir zaman yetmiyor.

Diyelim ki sayıyı artırdınız bu kez de her bir sigorta şirketinin birbirinden farklı programlarını kullanarak teklif ve police üretmeniz gerekiyor. Bu kez de çalışan sayısını artırmanız gerekiyor. Ofis büyümeli, sabit giderler artmalı.

Bu rakamlarda bir üretim tuzağına yakalanan acentelerin ne ileri ne de geri gidebilmeleri mümkün değil artık.

İşte yeni projede biz acentelerin bu tuzaktan kurtulmalarını, daha çok sayıda sigorta şirketinden teklif-poliçe verebilmelerini, daha az operasyon ile uğraşıp, daha çok satışa odaklanmalarını sağlayacak bir alt yapı hazırlıyoruz.

Bakalım sektöre ve sektörün ağırlıklı üretimini yapan sahada müşteri hizmeti sunmak için çırpınan acentelerine bir yenilik, güzel bir çıkış yolu, bir büyüme alanı açabilecekmiyiz?

Fmv Işık Üniversitesi’nde devam eden Mba Programında aynı projenin akademik yönünü de çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir