Açık Sigortacılık’da Olacak mı?

Geçtiğimiz hafta bir banka üst yöneticisi ile yemek yedik, sohbet ettik. Konu sigorta sektörüne geldi. Güncel ve kronik sorunları konuştuk. Yakın gelecekte sigortacılık hali hazırdaki şekilde yapılmayacak, yapanlar pazar kaybedecek, yorumunda bulundu.

Ben de Turkcell’in kurmayı planladığını açıkladığı dijital sigorta şirketi ve Fiba Banka’nın HDI sigorta ile kurmayı planladığını açıkladığı dijital sigorta şirketi gelişmelerinden bahsettim.

Son günlerde Yapı Kredi Bankası ve Garanti Bankası’nın Açık Bankacılık reklamlarını seyretmeye başladık. Her iki banka da kendi internet veya mobil uygulamalarında, müşterilerin diğer banka hesaplarını da izleyebileceğini ve işlem yapabileceğini ifade ediyorlar. Yani Garanti Bankası mobil uygulamasından Vakıfbank’taki, İş Bankası’ndaki hesaplarımızı da görebileceğiz ve o hesaplardan da bazı bankacılık işlemlerini yapabileceğiz.

Sigorta sektöründeki teknolojik gelişimler neler? Ben şirketler özelinde çalışmalar, projeler görsemde sektörel yeni bir şey görmüyorum. Trafik sigortalarının kronik sorunlarını tartışmaktan, çözüm yolu bulmaya çalışmaktan, dijital yatırımlara fırsat bulamıyoruz galiba.

Yabancı hissedarların bir kısmı pazarımızı terk ediyorlar. (2019 yılı sonunda yabancı sermayedarların prim içerisindeki payı %55,2 den, 2021 yıl sonunda %51,8’e düşmüş)

Daha küçük ölçekli, lokal sermayedarlar yeni Sigorta şirketi kurma trendine uygun yeni yeni sigorta şirketleri kuruyorlar.

Ben bu dönemi biraz 1997 yılına benzetiyorum. O dönemde de yerli sermayedarların sigorta şirketi kurma trendi olmuştu. Bunların büyük kısmı 2005-2008 döneminde yabancıların Türk Sigorta Şirketlerine gösterdikleri ilgi ile Global şirketler tarafında satın alınmışlardı.

Bundan bir iki sene sonra yabancı sermayedarların tekrar sektöre ilgi göstermeleri mümkün.

Acaba sonraki ilgi klasik sigorta şirketlerine mi yoksa 2 tanesinin kuruluş haberini şimdiden aldığımız, dijital şirketlere mi olacak dersiniz? Fiba’nın hissedarının geçmiş şirket satış veya birleşmeleri (M&A) track-record’una bakınca, ileride iyi bedellerle satılacak şirketlerin dijital sigorta şirketleri olacağı, öngörüsünü şimdiden alıyorum.

Bankalar mobil uygulama/internet sitelerinden diğer bankaların işlemlerini yapmaya başlarken, dijital sigorta şirketleri kurulurken, sektör ne yöne gitmeli?

Bizler acenteler için dijital bir platform oluşturmaya çalışıyoruz. Ama elbette sadece bizler ile çalışmak isteyecek sınırlı sayıda ve kriterde acente tecrübesi olan sigortacılar bu platformu kullanabilecek. (2023 için 50 öngörüyoruz) Çünkü tek bir bireysel poliçe için bile 3-4 şirketten teklif vermenin operasyonel zorluğu bu çağda olacak gibi değil.

  • Ayrı ayrı şirket yazılımlarına gir
  • İstenen bilgileri tekrar tekrar yükle
  • Teklif gelsin onları Exel dosyasına taşı.
  • Müşteriye bu Exel tablosunu gönder.

Harcanan insan gücüne yazık.

Galiba, sigorta sektörü Türkiye ve Avrupa’da henüz müşteri odaklı çalışmanın, teknolojiye daha fazla yatırım yapmanın, diğer sigorta şirketleri ile bankacılık sektörünün Açık Bankacılık adı altında yaptığı gibi iş birliği yapmanın öneminin farkına varamadı.

Düşünsenize müşteri bir sigorta şirketinin dijital platformunda diğer sigorta şirketlerinden aldığı poliçeleri de takip edebilecek.

Güzel tarafını da söyleyeyim, Avrupa’da da sigorta sektöründe benzeri teknolojiler henüz yok. Güzel platformlar olursa belki dijital sigortacılığın ilk nüveleri Türkiye’den yayılabilir.

Gelecek mi o günler? Görecek miyiz?

Kaçınılmaz.

 

“Açık Sigortacılık’da Olacak mı?” için 2 yanıt

  1. Ertuğrul Bey merhaba,
    Bahsettiğiniz platformun Sigortam.net gibi sistemlerden farkı neler olacak ve ayrıca teklif esnasında otorizasyona düşüren şirketler olduğunda sistem nasıl işleyecek? Platformu sigorta şirketleriyle işbirliği yaparak mı kullanacaksınız, acentelere mi hizmet vereceksiniz? Veya direkt müşterilere mi?
    E devlet üzerinde tüm poliçeler görülebiliyorken, bahsettiğiniz platformdan poliçelerin görülmesiyle nasıl bir farklılık olacak? Poliçe vade hatırlatma vs
    Bankacılık sisteminde olduğu gibi sigorta sektöründe e-şube bulunmuyor. Aynı mantıkla çalışmıyor. Sizin sistem, müşteriye özel e-acente tarzı, tüm şirketlerdeki poliçelerini görebileceği, takip edebileceği ve teklif alabileceği platform olacak sanırım.
    Başarılar,

    1. Merhaba,

      Güzel ve doğru sorular için teşekkür. Bahsettiğiniz özelliklerin pek çoğu altyapıda olacak.
      Yakında sigorta basınında detaylı bilgi vereceğim.
      Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir