Bekleme, Sen de Yap

Covid 19 virüsü nedeniyle evlerimize kapandığımız ilk günlerde gıda ve hijyen dışında kimse bir şey satın almaz oldu. Evde kalma süreleri uzadıkça farklı ihtiyaçlar da akla gelmeye başladı.

Yeni iş yapış tarzları ortaya çıktı.

Emeğe dayalı işler neredeyse durdu ama on-line işler ve dağıtım kanalı olan kurumlar iş yapmaya devam ediyor.

  • Neredeyse hiç kimse kağıda baskılı gazete almazken, on-line haber siteleri tıklanma rekorları kırıyor.
  • Youtube üzerinden tek kişilik, yayın yapan gazeteciler izlenme rekorları kırıyorlar.
  • Bütün marketler kapanırken, on-line marketler dağıtım ordusunu artırmak için binlerce kişiyi işe alıyorlar.
  • Görüşmeler toplantılar uzaktan zoom, skype, whatsapp ile yapılıyorlar.
  • Müzeler on-line geziliyor, tiyatro eserleri on-line sergileniyor.
  • Sanatçılar evden instagram üzerinden konserler veriyor.
  • Ödemeler on-line, temassız, ATM’ler aracılığı ile yapılıyor.
  • Bilindik bir konfeksiyon markası, uzaktan hazır gıda satışı yapıyor.

Günlük hayatımız gibi iş hayatımız da değişiyor. Yeni iş modelleri kuruluyor ve bunlar kalıcı olacaklar.

İki türlü iş yapış tarzı var:

  •  Krizden nasıl çıkacağız? diye karalar bağlayıp, aksiyon almadan bekleyenler.
  • Hızla aksiyon alıp yeni duruma ayak uyduranlar.

Geçmişte, Linkedin üzerinden “Finansal Güvence Danışmanı unvanıyla” önce bağlantı kurup hemen ardından da gönderdikleri mesaj ile yüz yüze görüşme talebinde bulunan  arkadaşlardan bir tanesi, dün akşam yine görüşme talebinde bulundu ama bu kez mesaj şu şekildeydi:

“Öncelikle bağlantı isteğimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Ben … şirketinde, finansal güvence danışmanı olarak hastalıklar, yaşamsal riskler ve birikim modellerimiz ile ilgili çalışmalar yürütmekteyim. İçerisinde bulunduğumuz küresel salgından dolayı farkındalık adına sizinle dijital platformlar aracılığıyla yüz yüze görüşmek isterim. süreci detaylandırmak adına 20-25 dk’lık bir toplantı (zoom. skype, whatsapp 🙂 )için bana zaman ayırabilir misiniz? Değerli geri dönüşlerinizi bekler, sağlıklı günler dilerim.”

Yeni ortama uyum süresine, hemen aldığı aksiyonuna bayıldım.

Ya da kullandığım araca ait bir servisinden gelen;

“Aracınızın bakım zamanı gelmiştir. Maskeli ve eldivenli valelerimiz ile adresinizden aracınızı  teslim alıp, bakımını yaptıralım. Üstelik hediye olarak aracınızın içini dezenfekte edip yine adresinize gönderelim”

iş modeli de güzel bir örnek değil mi?

Ya da;

Bir Grup Doktor’un, “Sanal Hastane” adı altında biraya gelerek, salgın hastalık ortamında hastaneye gitmekten çekinen kişilerin sorularını gönüllü olarak cevaplandırmaya başlamaları.

Ben sigortacılıktan örnek vereyim, siz kendi sektörünüze uyarlayın.

Bu dönemde,

  • Bireysel ve ticari sigorta ürünlerinin satışında da online çözüm yolları, müşteriler ile zoom. skype, whatsapp üzerinden görüşmeler yapılması, youtube ve instagram üzerinden ürün tanıtıcı sunumlar yapılmalı mı?
  • Satış kanalları acenteler ve brokerlar’a bu alanlarda nasıl satış ve görüşme yapabilecekleri örneklerle anlatılmalı mı?
  • Şirketlerin “Sigorta Direkt”‘leri hizmete alınmalı mı? Bu kanala müşterilerin yanı sıra acentelerin, broker’ların da erişimi sağlanmalı mı?
  • Banka dağıtım kanalları içerisinde online iş süreçlerinin içerisine, örnek; internet şubelerine on-line sigorta satış adımı olarak veya ATM’lere bir “pop-up” olarak yerleştirilmeli mi?
  • Teklifler, poliçeler, tahsilat makbuzları, bilgilendirme formları dijital ortamdan müşteriye ulaştırılmalı mı? (Hala ulaştırılmıyorsa)
  • Tahsilat el değmeden temassız kredi kartı veya havale-eft ile gerçekleştirilmeli mi?
  • Genellikle evde oturmaktan sıkılmış, zamanı normal dönemlere göre daha fazla olan müşterilere sigorta konusunda dijital kanallardan ulaşılmalı ve bilgi verilmeli mi?
  • Ürünlerin tanıtıldığı, anlatıldığı youtube, instagram hikayeleri eğlenceli şekilde, sosyal medyada paylaşılmalı mı?

Yoksa, ne kadar süreceği henüz belli olmayan bu karantina döneminde; kara kara düşünüp, “ne olacak bu işin sonu?” diye beklemeye mi devam etmeliyiz.

Evde kaldığımız bu dönemde müşteriler kadar, sizlerin de yeni bir şeyler yapmaya, planlamaya, uygulamaya zamanınız var.

“Bekleme, Sen de Yap” için bir yanıt

  1. Ertugrul,
    Dusuncelerine tamamen katiliyorum. Amerika’da sigorta sektorunde 1 yildir calisiyorum. Ofis de iken, herseyi paperless ve email ve esign ile yuruttugumuzden, su an homeofis olarak calismalarimizi surduyoruz.
    Satisa yonelik aktif pazarlamaya da , hem musteriyi bu gunun kosullarinda bilgilendirmek ve sorularina yardimci olmak uzere surduruyoruz.
    Gercekten daha cok video ve sanal bilgilendirme ile de bugunun is ortami , bir cok sektorde devam edebilir ve is hayatinin devam etmesi gerekliligi de bir yandan gosterilebilir.
    Kendinize cok iyi bakin.
    Saglicakla kalin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir