Kritik CEO Kararı-IT

Sigorta Şirketi yönetim sorumluluğunu taşıdığım dönemde aldığım en kritik kararlardan bir tanesi; “Şirketin kullandığı software’in kaynak kodlarını satın almak ve bu kaynak kodlarının bir taraftan bakımlarını yaparken, bir taraftan da baştan sona yeniden yazılımını sağlamaya dönük kalabalık sayılabilecek bir IT ekibi oluşturmaktı.”

Proje süresince üretime doğrudan katkısı olmayan ve çalışan sayısını neredeyse %10 artıran bu stratejik kararın sonuçlarını görebilmek için en az 2-3 yıl sabretmek gerekti. Bu dönemde rakiplerden daha fazla genel gider yaratıldı. Her Yönetim Kurulu toplantısı’nda da “tekrar tekrar” projenin gelecekte yaratacağı olumlu beklentiler, üyelere anlatıldı.

Yöneticilerin ortalama 3 yıllık görevde kalma sürelerine bakıldığında, karar riskliydi. Yatırımı siz yapıyorsunuz ama, şirkete katkılarını siz göremeyebilirsiniz.

Yeni yatırımımıza başladığımızdan bu yana, o dönemde aldığımız kararın ne kadar doğru olduğunu daha net gördüm.

Hızla büyümekte olan sigorta potansiyelinden, rakiplerden daha fazla pay alabilmek, “çağın gerekleri ve müşteri ihtiyaçlarına” ve de çalışan sayısını artırmadan hızla uyum sağlamak için, Sigorta Şirketlerinin IT altyapılarının uygun olması ve de bu altyapının her dakika doğabilecek  yeni ihtiyaçlara hızla cevap verebilmesi, kritik bir başarı faktörü.

Sektörde Yazılım altyapısı olarak;

-Kendi IT altyapısını kullanan,

-Yurtdışında bağlı olduğu grubun IT altyapısını uyarlayarak kullanan,

-Sektöre hizmet veren software firmalarının ürünlerini kullanan,

olmak üzere 3 grup sigorta şirketi var.

Kendi geliştirdiği veya Grubuna ait Yazılım’ı kullanan ve bakımını kadrosundaki ekiplerin yaptığı şirketler, gelişmekte olan IT ihtiyaçlarını çok çabuk ve en doğru şekilde karşılayabilirken, Yazılım’ını outsource eden şirketler ihtiyaçları için ilgili Yazılım firmasının iş yoğunluğunda sıraya girmekte ve her bir geliştirme için zaman ve proje bazında ayrıca maliyete katlanmaktalar.

Son dönemde gözlemliyorum ki,  IT firmalarının bir kısmı,  herhangi bir proje geliştirmesi ile sigorta şirketine yazılacak prim, kesilecek poliçe üzerinden orantısal ücretler talep etmeye başlamışlar.

Sigorta şirketlerinin asıl iş alanında poliçe veya prim bazında fiyatlama talebi ile yazılım geliştirmeleri ve bu bedeli ödeseler dahi uzun iş bitim sürelerine tabi olunması, zaten marjı dar olan karlılıkları daha da olumsuz etkileyebilecek ve uzun vadeli ek maliyetler yaratabilecektir.

Bu tarz talepleri gördükçe; “İyi ki o gün, o kararı almışız. Süre ve sabır maliyeti olsa da kendi Yazılım’ımızı geliştirmişiz.” diye düşünüyorum.

Aynı konu ile ilgili diğer yazı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir