Tirübüne Oynamak

Tüm diğer sektörlerde olduğu gibi, sigortacılık sektörünün de rotası Dijital Dünya. (Web, mobil ve akıllı cihazlar ve uygulamaları ve de büyük datanın işlenmesi) Önceki yazımda konuya ilişkin PwC’nin raporundan bahsetmiş ve bu raporda 2017 yılından itibaren artık “Dijital Doğanlar” diye adlandırılan müşteri grubunun temel sigorta müşterisi olacağını tespit ettiğine, işaret etmiştim.

Ülkemizde de Dijital Sigortacılık uygulamaları başladı. Sigorta şirketleri alanında, her ne kadar ilk direkt çıkışı Aviva Sigorta yaptıysa da, Şirketin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar bu alana da yatırım yapmalarını engellemiş görünüyor.

İkinci ve daha etkili çıkışı Generali Sigorta yaptı. Direkt dağıtım kanalı üzerinden ne kadarlık bir ciroya ulaştıklarını, hedeflediklerine ulaşıp ulaşamadıklarını bilemem ancak, geleceğin iş modelinde, Türkiye de öncülerden bir tanesi olarak adlarını tarihe yazdırdıkları, marka bilinirliklerinin arttığı, genç nesil üzerinde hoş bir marka imajı bıraktıkları kesin. Hele ki bu markanın uzun yıllar sessiz sedasız bir kenarda durduğunu düşünürsek bence, marka çağdaş şıklıkla parlatıldı.

Daha küçük ölçekli oldukları için yeniliklere ve dijital sigortacılığa sistem ve de organizasyon olarak evrilmesi daha kolay olan bu iki şirket dışında da on-line satış yapan ve sektörün üretim hacmine göre ön sıralarında yer alan şirketler var.

Dijital Sigortacılık alanındaki gelişmelere birkaç şekilde tepki verilebilir.

1-      “Sigortacılık geleneksel kanallar ile satılan bir üründür. Dijital dağıtım kanalı başarılı olmaz. Zaten Almanya da da başarılı olmadı.” şeklinde.

2-       Ya da; “Ölçek ekonomisi ve dağıtım kanalı farklılığı yaratmaktan başka, karlı büyüme imkanı bulamayan şirketlerin kendilerini Dijital sigortacılık yolu ile farklılaştırdıkları, Bakınız İngiltere de başarılı olmuş biz de neden olmasın,” şeklinde.

3-      Hatta, “isteyelim veya istemeyelim günün birinde Dijital Dünya’da bir şekilde yer almayan hiçbir sektör oyuncusunun (Şirketler, acenteler, eksperler, hasar tamir servisleri vb. gibi) hayatta kalamayacağı ve direnmek yerine biz de dijitalleşelim diyenler” şeklinde.

Sigorta sektöründe bazı demeçler okuyor ve şok oluyorum.

Hali hazırda on-line sigorta satışını web sitesi üzerinden gerçekleştiren bazı şirketler, “biz on-line sigortacılıkta yer almayacağız” şeklinde mesajlar veriyorlar.

Benzer mesajları 2000’li yılların ortalarında, biz banka sigortacılığı yapmayacağız, sigortacılık acente dağıtım kanalı ile yapılır şeklinde yine veriyorlardı ki aradan 5-10 yıl geçmeden banka dağıtım kanallarını kullanabilmek için ihalelerde yüksek fiyat teklifleri verenler ve kazandıkları ihalelerde bu bedelleri ödeyenler arasında isimlerini görünce şaşırmıştık.

Sigorta şirket yöneticilerinin sektörün vizyonu olmaları gerektiğini, kimsenin kimseyi yanlış yönlendirmeye, “rakibe bir çelme de buradan takayım” demeye hakkı olmadığını düşünüyorum.

Özellikle Sigorta Şirketlerinin, tüm diğer sektör oyuncularına rol model olup, Dijital Dünya’da yer almaları yönünde onları teşvik etmeleri gerekir. Acente de yapılanmasını bu yeni oyuna adapte etmeli, eksperler de örneğin müşterilerin hasar değerlendirmelerinin hangi aşamada olduğunu web sitelerinden on-line yayınlayabilmeliler.

Eninde sonunda yapıyorsunuz, yapacaksınız, yapacağız. Rol model olun sektör tüm oyuncuları ile birlikte bu yeni Dünya’da gecikmeden yerini alsın. Gecikenler, geciktirenler tarihte kötü iz bırakacaklar.

Not: Bakın Bankacılar neler konuşuyor: banking-in-the-digital-age

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir