Uzun bir süre yabancı şirketlerde çalışmanın bana kazandırdığı tecrübelerden bir tanesi de, her projeden sonra Neler Öğrendik? toplantısı yapmanın gerekliliğidir.
Batılı iş yapış tarzı; her projeye ilişkin uzun ve detaylı bir ön hazırlık ve planlama yapılması ve sonrasında projenin hayata geçirilmesidir.
Genel olarak ülkemizdeki iş yapış şekli ise: Projenin bir an önce başlatılması ve yolda karşılaşılacak sorunlara o anda çözümler üretmek, şeklinde özetlenebilir.
…
Ne şekilde iş yapış tarzına sahip olunulursa olunsun, başarı veya başarısızlıkla sonuçlanan bir projeyi tamamladıktan sonra mutlaka bu projeden Neler Öğrendik? toplantısı yapılmasını öneriyorum.
Neler Öğrendik? Toplantısı: Söz konusu projeye katılanların bir araya gelerek; projeyi başarıya veya başarısızlığa taşıyan maddelerin sıralanıp, ilgili taraflarla paylaşılması ve gerektiğinde dönüp yeniden bakılabilmesi için, muhafaza altına alınmasıdır.
Böylece şirketin, benzer projelerde ne yapması veya ne yapmaması gerekiğine dair bir referans kaynağı oluşacaktır.
…
Proje katılımcılarınca ve henüz projeye ait bilgiler “sıcakken” yapılacak bu toplantı, belki basit gelebilir veya katılımcıları için anlamsız gelebilir. Ancak; çıktılar hem katılımcılar hem de üst yönetimler için, sonraki projelerde hataların tekrarlanmaması veya daha iyi bir başlangıç yapılarak zaman kazanılması açılarından çok değerlidir.
Toplantıda Neler Öğrendik? sorusuna verilen yanıtların, toplantı notu şeklinde çoğaltılması, ilgili taraflarla paylaşılması ve daha sonra şirket içerisinde, başka projeye başlayacakların kolayca erişebileceği şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir.