Acaba sadece B2C yapan şirketler mi bir an önce dijitalleşmeli?
Kurumdan nihai tüketiciye (B2C) doğrudan mal ve hizmet sağlayacak şirketlerin, web, çağrı merkezi ve sms kullanmadan, ellerindeki müşteri bilgilerini kendi ihtiyaçlarına göre sınıflandırmadan iş yapabilmeleri neredeyse imkansız veya ticari açıdan düşük kar marjlı gerçekleşebilir.
Peki diğer şirketler? Yani kurumlara (B2B) mal ve hizmet sağlayan şirketler?
…
Son dönemde neredeyse bütün sektörlerden bilgi işlem çalışanlarına anormal bir talep var. Herkes bilgi işlem alt yapısını kuracak, outsource bir geliştirim yapıldı ise ilgili firma ile ilişkileri, “bilgi işlem lisanı” ile yönetebilecek, kuruma doğru bilgi işlem çözümleri önerebilecek ekip arkadaşları, uzmanlar arıyor.
Sorun nerede?
Bilgi işlem aktiviteleri, her gün yeni ihtiyaçlara çözüm üretmesi gereken gerektiren dinamik bir süreç. Bugün geliştirdiklerinizin yarın güncel kalması mümkün değil. Bu geliştirmeleri outsource etti iseniz, yazılımın (software) güncelleme ve bakımının da dışarıdan desteklenmesi durumunda, aşağı yukarı tüm şirketlerde benzer sorunlar yaşanıyor. Outsource firma taleplere yetişemiyor, yetiştiklerinde ise maliyetler anormal şişiyor. Eskiyen yazılımları yeni bir ekip ile güncelleme veya yeniden yazılım ise bir çok belirsizlik barındırıyor.
Kurumlar ve yöneticiler için tam bir “çıkmaz”.
…
Birkaç defa bu ve benzeri şirket yönetmiş birisi olarak çareyi buldum. Sizlerle de paylaşıyorum.
Ana software inize (yazılım) yakın zamanda dokunamıyorsanız, dış operasyonlarınızın bir kısmını “web’e taşıyın”.
Nasıl mı?
Basitçe anlatmaya çalışayım: Bir ana yazılım var. Bu yazılım üzerindeki hangi hizmetleri dışarıya yönlendirecekseniz, o hizmetler için “web servisler” yazdırın. Web servis ler aracılığı ile hizmetleri web inize taşıyın.
Hangi hizmetleri taşıyacağınızın cevabını çalışanlarınız, varsa çağrı merkezi’niz, yoksa santral çalışanlarınız verecektir.
– Müşteriler şirketinizi en çok ne amaçla arıyorlarsa sıralayın. En fazla olandan geriye doğru beklenen hizmetleri web’e taşıyın.
Bakın o zaman şirketiniz ve çalışanlarınızın iş yükü nasıl hafifleyecek. Ve siz ana yazılımınızı güncellemek için nasıl zaman yaratacaksınız.
Diyeceksiniz ki web servileri yazdım, web den servis veriyorum. Müşteriler kullanıma alıştı ve web üzerinden aldıkları hizmetten mutlular. Ana yazılımı değiştirirsem web servisler ne olacak? Yeniden mi yazacağım. İşte bu sorunla karşılaşmamak için web servislerinizin ilk hazırlanışında, ana yazılımın değişmesi durumunda uyumu maksimum sevide koruyacak düzenlemeler yapın, web servislerin ucundaki ana yazılım ne olursa olsun ufak düzenlemelerle uyumu yakalayabilecek şekilde oluşturun.
Sonuçlardan çok mutlu olacağınıza eminim. Yapamıyorsanız bir Danışman bulun. Danışacak kişi bulamıyorsanız, benim tanıdığım bu işi yapabilecek bir kaç danışman var.