Sigortacılıkta Bankalar İçin Doğru Seçim

Bankalar, hayat dışı sigorta branşlarının dağıtım kanalı  kullanım hakkınıbir sigorta şirketine devrederken; kasko branşında en az üç sigorta şirketinin bulunduğu bir panel aracılığı ile çalışırlarsa daha etkin sonuçlara ulaşabilirler.

2012 yılı 9. Ay sonuçlarına göre Türk Sigorta Sektörü, Hayat Dışı Prim Üretim rakamı 11.958.051.653.-TL gerçekleşti.

1.691.490.959 TL’lık prim (%14.15) Bankalar aracılığı ile üretildi.

 Kaynak:TSB İstatistikleri

Bununla birlikte, sektörün “Kara Araçları” branşı altında ürettiği kasko prim tutarı 3.250.782.577.-TL olurken; Bankaların bu branştaki üretim payı %8.15 ile sınırlı kalarak,  265.050.951.- TL gerçekleşti.  

Oysa, bu branşta da %14.15 oranına ulaşabilselerdi üretilecek prim tutarı 460.000.000.- TL olacaktı.

Bu branşın komisyon tutarı ortalama %15 dir.

Yani bankaların sadece yılın ilk 9 ayı için  kaybettikleri komisyon tutarı yaklaşık 3 mio TL’dir.

Görünen o ki Bankalar, sektörün %27.5’unu oluşturan kasko  branşında, sektörün diğer dağıtım kanallarının ulaştığı satış başarısına ulaşamıyorlar.

Neden?

Sigorta şirketleri, kasko branşında fiyatlamayı kendi istatistik havuzları ve geçmiş “track record” larına uygun olarak yaparlar. Pek çok kriter de bu fiyatlamaya katılıyor olsa da gene de, her şirket istatistiğindeki araçların geçmiş hasar/prim oranlarını baz alıyor.

Böyle olunca da, şirketler,  araçlara ve müşterilere birbirinden çok farklı fiyatlar sunuyorlar.

Kasko, en çok bilinen ve fiyata en duyarlı sigorta ürünü. Müşteri mutlaka birden fazla sigorta şirketinin fiyatını sormak ve en ucuzunu almak istiyor.

Bankalar ise münhasıran (exclusive) çalıştıkları bir sigorta şirketinin “kasko fiyatını” müşteriye sunuyorlar.

Bu nedenle de toplam üretimin %14.15’ini gerçekleştirirken, kaskonun %8.15’inde sınırlı kalıyorlar.

Özellikle 2007 yılından başlayarak pek çok Banka, “Hayat Dışı Sigorta Şirketi” iştiraklerini ve/veya Dağıtım Kanalı Kullanım hakkını sattı. Satış değerlerinde yüksek rakamlara ulaşıldı.

  • Yeni sermayedarlar veya dağıtım kanalı kullanım hakkına sahip sigorta şirketleri açısından, “Türkiye pazarının Bireysel ve KOBİ iş kollarında en etkin dağıtım kanalları bankalar ile imtiyazlı çalışma hakkı elde etmek”  önemli bir kazanım olurken;
  • Bankalar açısından da, bu döneme ilişkin “peşin ve önemli miktarda bedel” alınması önemliydi. Münhasırlık döneminde gerçekleştirilen sigorta satışlarından da aracı komisyonu alınmaya devam edilmekteydi.

Bu formülde doğru çalışmayan veya eksik çalışan tek konu; yukarıda bahsettiğim nedenlerle “kasko branşıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir