Sigorta Sektörü’nde uzun yıllardır yeni gelen hemen her yönetim, o zamana kadar bilinen metodları uygulayarak başarı aramakta; ancak, orta vadede başarısızlıkla karşılaşıp, yerlerini yeni yönetimlere bırakmaktadır.
…
Albert Einstein: “Aynı şeyleri yapıp, farklı sonuçlar beklemek deliliktir.” demiş.
…
Şirketlerin notlarını belirlerken rating firmaları; sayısal göstergelerin yanında, “şirketin yönetimi kendisini pazardan farklı kılacak neler yapıyor? ” kriterine bakıyorlarmış.
…
Benim kanaatim;
Şirketlerde, farklılıkları arayıp ortaya koymaya dönük, en önemli görev Pazarlama Departmanlarına (CMO ve ekipleri) düşmektedir.
CMO (Chief Marketing Officer) ve ekiplerinin ülkemizde retail (bireysel) segmentte neler başarabildiklerinin en güzel sonuçları, Bankacılık, Telekomünikasyon ve Perakende sektörlerinde gözlemlenebilmektedir.
…
Sigorta sektöründe, CMO sorumluluğunu yüklenebilecek az sayıda kaynak mevcut.
Burada;
-
Sektörün kar üretemediği için, parlak kariyerli insanları bünyesine çekmekte zorlanması,
-
Henüz bireysel segmente yönelim olmamasından, böyle bir ihtiyaç duyulmamış olması,
-
Müşteri sahipliği konusunda aracılar ile şirketler arasında mücadelenin sonuçlarından çekinilmesi,
gibi faktörler etken olmaktadır..
…
Son dönemde; Sermayedarlar veya CEO’lar da şirketlerinde farklılık yaratma peşindeler. Yaratıcı, yenilikçi ve farklılık yaratacak CMO arayışlarına yönelmektedir.
Bir dönem Banka insan kaynaklarından bu görev için transferler yapılmaktaydı. Şimdi yeni yeni Perakende Sektöründen, sektöre kaynak sağlanmaya çalışılıyor.
…
Çalıştığımız lokal şirketin uluslarası bir dev markaya satılmasını takiben, söz konusu grubun üst yönetimlerini en fazla etkileyen konular:
-
Çok kısıtlı bir bütçe ile kurulmuş on-line web sitemiz,
-
Sms aracılığı ile hem yeni müşteriye “Hoş Geldiniz”, hem de hasarı olan müşteriye “Geçmiş Olsun, eksperiniz Sayın X kısa zamanda yanınızda olacak” diyebilmemiz,
-
Poliçe değil, Müşteri takibi yapabilmemiz,
gibi pazarlama uygulamaları olmuştu.
Hatta, gruba katılımı izleyen ilk yılda Web Sitemiz ile Grubun, 60.000 çalışanı içerisinde her yıl dağıtılan “Best Practice” (En İyi Uygulama) ödülünü pazarlama ekibimiz almıştı.
Görece ufak pazar payı ile, farklı uygulamalar yapan Pazarlama ekibi, lokal şirketin en son rating çalışmasında (2007 ), hem not hem de görünüm artışına bir defada ulaşmasını sağlamıştı.
…
Hele ki önümüzdeki dönem, farklı bakabilen ve Einstein’ın tanımlamasıyla “Deli” olmayan Pazarlama ekiplerini hemen oluşturmak ve desteklemek, elzemdir.