Sigorta Sektörü, içerideki güncel konuların yoğunluğu ve önceliklendirilme tercihleri nedeniyle öyle gözükmese de bana göre, Türkiye’de Bankacılık Sektörü’nden sonra en regüle ikinci sektör.
Kanun, Kamu Otoritesi düzenlemeleri, Genel Şartlar, Şirketlerin birlikte veya kendi yaptıkları düzenlemeler, artan ve güçlenen müşteri talepleri, uzun yıllara dayalı tarihi ve de yaşanan tecrübelerden oluşmuş gelenekleriyle,
Sektörün oyun alanı, çok net tanımlı ve sıkı kontrol altında.
Krizlere rağmen GSYH’nın üzerinde büyüme oranlarının Sektöre getirdiği finansal güç ve de sektörün geleceğine dair pozitif beklentiler de düşünülürse, gelecekte de Sektör iyi regüle edilmeye devam edecektir.
Dijitalleşme de son hız devam ediyor. Bir taraftan on-line satış yapan oyuncuların sayısı ve payı artıyor, bir taraftan da geleneksel aracılar kendi işlerini dijital mecralara taşıyorlar.
Özellikle şirketlerin kasko ve trafik hasarlarının yönetimini emek yoğun ortamdan, insansız dijital süreçlere doğru taşınmasına, ilişkin projeleri heyecan verici.
Bazı sigorta şirketlerinin, üniversitelerin ilgili bölümleri ile işbirliği yaparak “Yapay Zeka” uygulamaları ile portföylerini, müşterilerini, hasarlarını, analiz ettiklerini biliyorum. Çalışmalardan çıkan sonuçları da iş yapış şekillerine yansıtıyorlar.
Başlangıçta ufak ufak da olsa zamanla, bu tür teknolojilerin olumlu etkilerini; yeni müşteri kazanımlarında, müşterinin ayrılma kararının erken algılanmasında, müşterilerin en çok hangi konulara hassas olduklarına dair çalışmalar, gelecekteki rekabette Şirketlere önemli avantajlar sağlayacaktır.
Öte yandan, senelerdir bir türlü gerçekleşmediği için, Sektör düzenleyicileri ve oyuncularının potansiyel önemli kazanımlardan vaz geçip, çareyi başka yerlerde aradıklarını da görüyor ve üzülüyorum.
Fiyatlamada, kredi skoring araçlarının kullanımından bahsediyorum.
Bunu yeni hayata geçen SEDDK mı? yoksa TSB’mi? gerçekleştirir bilmiyorum ama Sektöre pek çok incik-boncuk ve de müşterileri hasar anında irite eden uygulamadan daha radikal çözümler sağlayacağını düşünüyorum.
Bankacıların, diğer finans kurumlarının pek çoğunun senelerdir kullandığı Kredi Skoring uygulamaları bir an önce Sektörün de günlük hayatına alınmalı.
Belki de Trafik Sigortalarında tüm tarafların şikayetçi olduğu, tarife uygulamasına bile gerek bırakmayacak sağlıklı sonuçlara kısa zamanda ulaşılacağına eminim.
…
Bir an önce geliştirilmesi gereken bir diğer konunun da Trafik Kazaları’na ilişkin özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü ile on-line veri paylaşımının sağlanabilmesi. Örnek mi? Kaza Tespit tutanaklarının ölüm ve yaralanmalı kazalarda on-line olarak sigorta şirketlerine (belki TSB veya başka bir ortak yapı üzerinden) aktarılması gibi eminim pek çok veri, hali hazırda mevcuttur.
Böylece doğru müşteriler doğru fiyatlanabilir. Kötü niyetli kişiler sistemden ayıklanır ve de daha sağlıklı fiyat politikaları ile daha fazla müşteriye ulaşılabilir.
Bir diğer konu da; Yapay Zeka uygulamaları ile müşteri hareketlerinin analizinin yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Müşterinin birey birey farklı hareketlerinin ölçülüp, ihtiyaçlarının doğru tespiti ve sistem veya şirket dışına kaçışının önlenmesi ve hatta farklı müşteri havuzlarında yapılacak değerlendirmeler ile sigorta poliçesi sahibi müşteri adedinin artırılması gerekir. Özellikle Sağlık branşında gidilecek çok büyük potansiyel ve ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Bu tarz davranış analizleri bankalar tarafından uzun zamandır yapılıyor. İkinci en regüle sektörde neden olmasın?