Evlerde Koruyucu Maske Üreten Köy

Datça’nın Mesudiye köyünde hem açık fikirli lokal insanlar hem de büyük şehirlerden bıkıp yerleşmiş bir grup insan var. İyi bir karışım olmuş ve bugüne kadar pek çok sosyal örgütlenmede birlikte uyum içinde çalışmışlardı.

Şimdi duyduk ki köyde evinde dikiş makinası olan herkes evde maske dikiyormuş.

Ne diyeyim, evde oturup o kanaldan bu kanala kaç kişi hastalanmış diyerek zaman geçirmek,  bolca atıştırmak  gibi yeni bir yaşam tarzı varken, evlerde hep birlikte maske dikmek, üretmek…

Garanti Bankası Teftiş Kurulu yıllarımda (1993-1998 arası) Konya’nın Huğlu ve Üzümlü kasabalarındaki Tüfek  imalat  yapılanmasına çok şaşırmış, hayran olmuş ve gurur duymuştum. (Sanki o zaman henüz köy statüsündelerdi.)

İki katlı evlerin alt katları atölye haline getirilmiş, her bir hanenin altında av tüfeklerinin bir parçası üretiliyor ve elde edilen inanılmaz gelirden bütün köy/kasaba halkı istifade ediyordu. Ağırlıklı olarak ihraç edilen bu el yapımı av tüfekleri, tüm halka hem üretme mutluluğu, hem de inanılmaz bir gelir yaratıyordu. (Umarım hala bu üretim ve paylaşım modeli devam ediyordur.)

Bu salgın hastalık günlerinde bir sürü beyin ve emek konusunda yetenekli insan evlerine kapandılar. Oysa başta sağlıkçılar dışarıda yoğun ve acımasız bir mücadele içindeler.

Biz evde oturanlar da evlerimizden bu mücadeleye yardımcı olamaz mıyız?

Aile Bakanlığı’mı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı mı ön ayak olur yoksa Belediyeler mi, ya da kendiliğinden mi örgütlenilir bilmiyorum ama bu kadar insan evlerinde beklerken bir şeyler üretemez mi?

Ya da yeni şeyler öğrenemezler mi?

Evde maske imalatı, litrelik pet şişelerden yüz koruyucu maske imalatı veya şu dönem en çok ülke ve Dünya insanları neye ihtiyaç duyuyorlarsa onu üretsek. Televizyonlar veya sosyal medya yönlendirse ve ürünle ilgili bilgilendirme programları yapsalar.

Dün bir paylaşımda gördüm; 2000 yılı ve daha sonra doğumlu olup, dışarı çıkma yasağı gelen gençlere Pyhton bilgisayar yazılımı eğitiminden bahsediyordu. Bir aylık ücretsizmiş.

Şirketler, şirketlerin Bilgi İşlem bölümlerinde çalışan arkadaşlar, neden bunu yaygınlaştır mıyoruz?

  • Youtube kanalı nasıl kurulur?,
  • Basit yazılım kuralları nelerdir?
  • Temel kullanılan yazılım dilleri için hangi programları nereden indirmeliyiz ?
  • Web sitesi oluşturma;

Şeklinde evden programlar yapsanız nasıl olur?

Sektörünüzde veya profesyonel alanınızda nihai kullanıcıyı ilgilendiren konularda on-line soru cevaplar yapılamaz mı?

Eminim düşündükçe başka güzel öneriler de ortaya çıkacaktır.

Neyi bekliyoruz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir