Girişim Ekosistemi

 

1990 yılından bu yana faklı sektörlerde  profesyonel veya girişimci olarak yöneticilik yapıyorum. Girişim yapanların da girişimlere yatırım yapan fon şirketlerinin de hedeflerini gerçekleştirmeleri mücadelelerinde neler yaşadıklarını, hissettiklerini yaşayarak öğrendim.

Her ne kadar Türkiye, yabancı sermaye çekme konusunda bundan 10-15 yıl öncesi kadar cazip değilse de halen bazı konular yabancı yatırımcıların ilgi alanında olmaya devam ediyor. Bazıları doğrudan ama geneli Türkiye’de kurulu Girişim Fonları aracılığı ile özellikle teknolojik alanda girişimi bulunan firmaları, oluşumları takip ediyorlar.

Bu fonlardan bir tanesinin yöneticisi ile kahve içtim, Girişimcilerle ilgili şöyle bir tespiti oldu:

“Bir fikir bulup, biraz ilerletenlerin yatırımcı almak istedikleri değerler anormal rakamlara ulaştı. Beklentiler uçtu. Rakamlar daha başlangıç aşamasında milyon dolarlar ile ifade ediliyor.”

Girişimciler, fikirlerine, yatırımlarına aşık oluyorlar ve her aşamasında aşırı değer biçiyorlar.

Öte yandan, Türkiye’deki genç nüfus ve eğitim alt yapısının imkanları ile sadece ülkemizde değil, Dünya’da da ses getirebilecek fikirler, girişimler ortaya çıkabiliyor ve bunlar eğer profesyonelce yönetilebilirler ise çok yüksek değerler ile alıcı buluyorlar.

Bazen, teknoloji girişimi yapan gençlerin ellerindeki ürünü farklı sektörlerde nasıl değerlendirebileceklerini bilmek konusunda tecrübeleri az olabiliyor. Bu noktada da gençler ile farklı sektörlerin “tecrübeli” isimlerinin yan yana gelmesi lazım. Girişimci ürünü anlatırken, sektör tecrübesi olan kişilerin bu ürünün ilgili sektörde nerede kullanılabileceğini belirtmesi ve ürünün o sektör ihtiyaçlarına göre evrilmesi gerekir. O zaman yeni ürünün yaşanan bir soruna, ihtiyaca deva olması ve de innovasyon yaratması beklenir.

Sadece lokal değil, global firmalarda da görev aldım. Belki benim birlikte çalıştığım arkadaşların yüksek yetkinliklerine ilişkin şansımdır; bizdeki kıvraklık, sorunlara teknoloji aracılığı ile çözüm bulma yetisi, hızlı karar alma ve hızlı evrilme global firmalarda o denli hızlı, çevik, çözüme dönük gerçekleşmiyor, gerçekleşemiyor.

Bu da bizim gençlerimizin ve de tecrübeli çalışanlarımızın fırsatıdır.

Güzel girişimler olsun, tecrübeliler bu girişimleri sektörlere adapte etmekte destek olsun, girişimciler ürünlerine aşık olmayıp, gereken sermayeyi ve de Dünya’daki Network’e ulaşmayı sağlasınlar Sonra bu girişimler sektörler aracılığı ile büyütülsün ve Dünya’ya satılsın. Örnek: 1 milyar USD’lık bir şirket değerinin %10’una sahip olmak, bugünkü 10 milyon USD’lık şirketin tamamına sahip olmaktan daha değerlidir.

Herkes bu işten getiri elde etsin ve sonraki girişimci adaylarına rol model olsunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir