Hadi Sigorta Sektörü Tam Zamanı 1 ve 2 başlıkları ile yazdığım iki yazımda; sigorta sektörünün Ülkenin en güçlü sektörlerinden birisi olduğunu ve tam da bu dönemde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini belirtmiştim. Bunun da sessiz sedasız değil, yüksek sesle yapılmasını önermiştim.
Önerilerimden bir tanesi; Pandemi kapsamında olduğu için, Covid 19 sağlık masraflarının istisna olmasına rağmen ödenmesi idi. Sigorta şirketleri peş peşe Covid 19 tedavi masraflarını istisnaen ödeyeceklerini açıkladılar.
Diğer önerim ise; kasko ve trafik poliçeleri içindi. Araçlar oto parklarda bekleyip, trafiğe çıkmazken sigorta sektörünün bu işten para kazanmasının doğru olmayacağını, müşterilerin hızla poliçe iptali veya yenilememeye gideceklerini belirtmiş ve yapılabilecek 3 öneri sıralamıştım.
Önce Güneş sigorta, sonra da Axa Sigorta kasko sigortası poliçelerinde “artı iki ay ve artı bir ay da bizden” diyerek sektörel liderlik yapmaya başladılar.
Diğer şirketler de onları takip edecektir. Yoksa yenilemelerde ve iptallerde kayıplar yaşanacaktır.
…
Bundan önceki iki önerimde yer alan sağlık teminatının istisnaen verilmesi ve araç sigortalarında müşteri mağduriyetinin giderilmesi konuları Hayat Dışı Sigorta şirketlerinin alanına giriyor. (Hacimsel olarak daha az olsa da bazı hayat şirketleri de sağlık teminatı sunuyorlar.)
Peki, Hayat Şirketleri Covid 19 sürecinde ellerini taşın altına sokmayacaklar mı?
…
Ülkemizde Covid 19 virüsü nedeniyle ölüm istatistikleri, demografik açıdan detaylarıyla henüz açıklanmadı ama Dünya istatistiklerinden ve de Türkiye’de ilk uygulamanın 65 yaş üstü insanların sokağa çıkmasının yasaklanmasından biliyoruz ki en büyük risk 65 yaş ve üzeri kişilerde.
Hayat sigortası şirketleri ağırlıklı olarak banka dağıtım kanalları ile çalışıyorlar. Genel uygulama; 65 yaş üzerine, banka kredisine bağlı olsa bile hayat poliçesi satılmaması yönündedir. Bunun anlamı Hayat şirketlerinin vefat nedeniyle kayıpları ağırlığın içerisinde azdır. Ki bunlar için de reasürans yapılmıştır.
…
Bugün sektörden bir arkadaşım ile
“Mart ayının ortasından beri evden çıkılamıyor olması, hele ki hafta sonlarında sokağa çıkma yasağının verdiği sıkıntı, çocukların okula devam etmemesi, enerjilerini atmak için sokağa çıkamaması, yarını görememek, hastalanma ve de ölüm korkusu insanlarda derin psikolojik yaralar açıyor.
Salgın geçtikten sonrasında bu psikolojik birikimler insanların kolay kolay toparlanamamasına yol açacak,”
içeriğinde yazıştık.
Bazı okullar öğrencilerine, bazı şirketler çalışanlarına, sağlık çalışanlarına psikolojik destekler vermeye çalışıyorlar.
Peki ama sıradan insanlar hele ki evde yalnız yaşayan insanlar ne olacak?
Yine sektörden bir arkadaşım 65 yaş üstü annesinin gıda ihtiyaçlarını almış. Evde kapısına bırakmış. Annesi içeri girsene diye ısrar ettiği halde annesinin sağlığından tedirgin olup girmemiş.
Evde yalnız yaşayan annenin endişe ile yalnız başına mücadele etmesi mi dersiniz, evladına sarılamayıp, evde iki çift laf ile sohbet edememesi mi?
Bunlar atlatması zor, çok zor konular.
Yardım almak lazım.
…
İşte bu noktada, Hayat Sigorta şirketleri belki sadece kendi müşterileri, müşterilerinin anne babaları için, belki biraz daha geniş tutup müşteri olmasa da 65 yaşın üstünde olup evde bu zor dönemi yalnız başına atlatmaya çalışan insanlara, yapılacak işbirlikleri ile Psikiyatristler aracılığı ile psikolojik danışma hattı, online görüşme seansları sağlayamazlar mı?
Müşterilerin, onların ailelerinin, insanların hayatlarına Sigorta şirketi olarak dokunamazlar mı? “Yalnız Değilsin” diyemezler mi? İyi olacaksın, biz de yardım edeceğiz (well being, wellness) düsturu bugün değilde ne zaman daha işlevsel olabilir ki.
Dokunabilirler, dokunmalılar. Böylesi zor dönemde sigorta sektörü olarak insanların yanında olmak sektöre çok yakışır.
Yazdığınız konulara katılmamak mümkün mü?
Şu dönemde 65 yaş üstü olupta çocukları-torunları ile sarmal dolaş olmayı arzu eden çok kişi vardır. Ama yüzde yüze yakını ;aman uzakta olsunlar, sağlıkları iyi olsun diyorlardır.
Geçenlerede üyesi olduğum bir derneğin yöneticisi telefonla arayıp sağlığımı, bir şeye ihtiyacım olup olmadığı sordu çok mutlu oldum. On dakika sohbet ettik…