Kapadokya’ya Daha Fazla Çin’li Turist

14 Ocak 2020 tarihinde “Nevşehirli Bürokrat ve İş Adamları Derneği’nin- (Nevbiad), Başkanı ve aynı zamanda Mülkiye’den arkadaşım Kazım Tekin’in daveti ile Derneğin İstanbul, Swiss Otel’de düzenlediği yemeğe katıldım.

Bu yemeğin ana teması “Türkiye-Çin Ekonomik ilişkileri” idi.

İki konuşmacıdan;

Çin ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi hakkında, yorumlar dinledik.

Konuşmacılardan birisi, bir önceki Türk Çin İş Konseyi DEİK Başkanı ve şimdiki Türk-Hong Kong İş Konseyi Başkanı Murat Talip Kolbaşı,

Diğeri de, Çin İstanbul Konsolosu Cui Wei,

İdi.

Her iki konuşmayı da çok faydalı buldum. Ama ben bir Ürgüp’lü olarak konuşmaların özellikle, daha fazla Çin’li turistin Kapadokya bölgesine nasıl getirilebileceğine dair, kısımları ile ilgilendim.

2019 yılında ülkemize gelen Çin’li turist sayısı yaklaşık 400.000 kişi olmuş. İstanbul’dan sonra ikinci en fazla ziyaret edilen turizm bölgesinin de 250.000-270.000 ziyaretçi sayısıyla Kapadokya Bölgesi olduğunu öğrendim.

Murat Kolbaşı konuşmasında,

Çin’den Türkiye’ye gelen turist sayısının birden bire artmasında en büyük katkıyı Çin‘de “Seni romantik Türkiye’ye götürmek istiyorum”(*)   ( *yazının üstüne tıklayarak dinleyebilirsiniz) parçasıyla tanınan Xiao Zhang’ın şarkısının yaptığını. Bu parçanın tanıtım filminde Kapadokya’nın muhteşem manzarası ve üstünde uçan rengarenk balonlar yer alıyormuş. Ve de Çin’li turistlerin ikinci ziyaret destinasyonları birden bire Kapadokya olmuş.

Cui Wei’de mükemmele yakın Türkçesi ile Kapadokya turizminin artırılması konusunda şu üç yorumda bulundu:

-Çin’li yeni evlilerin Türkiye’de çektirdikleri ve paylaştıkları Gelin fotoğrafları;

– Türkiye’nin romantik bir destinasyon olduğu,

“Tema” tamam dedi.

Ama, daha fazla Çin’li turistin Türkiye’ye gelmesi için, daha fazla Çince konuşabilen turizm rehberine ihtiyaç olduğunu, hali hazırda yaklaşık 200 Çince konuşan rehber olduğunu, her birisinin 40 kişilik turist grubuna rehberlik edeceğini düşünürsek, gelebilecek turist sayısının ortaya çıktığını, ifade etti. Daha fazla Çinli turist gelmesinin önünde en büyük engelin bugün için rehber sayısındaki bu sınır olduğunu, ifade etti.

Çin’de insanların genel olarak İngilizce gibi ikinci bir dil öğrenmedikleri veya ikinci bir dil bilseler bile seyahatlerinde kullanmayı, tercih etmediklerini ve kendi dillerini kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

Anladığım, gerek Kapadokya ve gerekse de Türkiye’ye daha fazla Çinli turist gelmesinde şu andaki en önemli ihtiyaç, Çince konuşabilen rehber sayısını artırmak ve popüler Çinli sanatçıların Türkiye ile ilgili yeni temalar ile yapacakları yayınları artırmak.

1.4 milyar nüfusu ve yıllık 14 trilyon Dolarlık GSYH üretimleri ile devasa bir turizm potansiyeline sahip Çin’den daha fazla ziyaretçinin ülkemize gelmesi hiç de zor değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir