Acente ile Broker arasındaki farkın üçüncü taraflarca çok bilinmediği farkettim ve yazılarımdan birisini Sigorta Acentesi ve Broker tanımlarına ayırmaya karar verdim.
Sigorta acentesi: Ticarî mümessil, ticarî vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tâbi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişiyi,
Broker: Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek, bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişiyi,
tarif etmektedir.
Kısaca; Acente’nin sigorta şirketini; Broker’ın müşteriyi temsilen görev yapması beklenir.
Merhaba iyi günler size bir sorum olacaktı bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunuyum sigorta brokeri olabilir miyim olursam da sizce brokerlik yapmak mı daha mantıklı yoksa sigorta acentesimi maliyet açısından hangisi daha mantıklı şimdiden teşekkür ederim
Merhaba,
Broker yönetmeliği kuruluş kısmında detay yanıt bulabilirsiniz. https://tsb.org.tr/media/attachments/Sigorta_ve_Reasurans_Brokerligi_Yonetmeligi.pdf
Şahsi görüşüm önce acetelik ile başlayın. Portföy oluşturun. Rakam hacimli hale geldiğinde brokerlığa geçiş yapın.
Kararınız her me olacaksa hayırlısı olsun.Sonuçtan bu blog üzerinden, beni de bilgilendirirseniz sevinirim.
Bol şans.
Ertuğrul
Ertuğrul
Ertuğrul bey
Merhaba,
Soruma verdiğiniz değerli cevabınız için size çok teşekkür ederim.
Sözleşmenin uygulanması aşamalarından biri olan tazminatın sigorta şirketi tarafından ödenmesine kadar acentenin yardımcı olması konusu çok önemli.
Acentenin sigortalı ve sigorta şirketi ile yazışmalarda nelere dikkat etmesi başlı başına bir makale konusu. Özellikle Sorumluluk Sigortalarında yorum yapmak çok daha zor.
Saygılarımla,
Sağlıcakla kalın.
Ertuğrul bey; sigorta brokerliği ve Sigorta acenteliği arasındaki farkı okudum. Sigorta acenteliği yapıyoruz.
Kısaca; Acente’nin sigorta şirketini.
Broker’ın müşteriyi temsilen görev yapması beklenir. cümlenize katılyorum.
Acentenin, Sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişidir demektesiniz.
özür diliyorum sorum şu: Acentenin müşterisine TAZMİNATIN ödenmesinde yardımcı olması doğrumudur. Bu konuda bazı sigorta şirketleri acentenin müşterilerinin hasar işlerine yardımcı olmasını ve karışmasını istemiyor.
Bu konudaki yorumunuz çok önemli.
Bana görede bende sizin dediğiniz gibi düşünüyoruum. Ancak,teretdüdlerim var.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla,
Servet KOZAN
.
Merhaba,
Hafta sonu şehir dışında olduğum için yorumunuza yanıt yazmakta biraz geciktim.
Altı aydır, oturduğum sitenin 3 kişilik Yönetim Kurulu üyelerinden bir tanesiyim. Geçtiğimiz günlerde yağan dolu nedeniyle sitemizin ortak alanlarında hasarlar var. Yaklaşık 10 yıldır da Ortak Alan sigorta poliçemiz var. Acentemiz bizi ziyarete geldi. Memnun olduk. Hasar sonrası sigorta şirketi veya sigorta şirketini temsilen, ziyaret ediliyor olmak müşteri açısından baktığımızda güven verici. Bu nedenle hasar dönemleri sırası ve sonrasında yapılacak ziyaretler, aslında hem sigorta şirketleri hem de aracılar için müşteriye güven verme açısından çok kritik. Acentemiz yaklaşan yenileme işlemleri için gelmiş. Ama bizler de hasarlarımızın tazmininde hangi aşamadayız onu duymak istedik. Duyduğumuz:”Eksper geldi en iyi şekilde yönetilecektir.” oldu. Bir müşteri gözü ile bu bize yetmedi. Gelmeden önce Şirketi arayıp hasarın gelişimi ve tazmini ile en azından takvimi öğrense ve bizlere aktarsa idi, çok iyi olurdu. Müşteri gözü ile başka bir talebimiz olur muydu? Sigorta şirketi tarafından etkin ve hızlı yönetilen bir hasar için sanırım hayır. Ama, sigorta şirketleri adına da bu tarz genele yaygın hasarların etkin ve hızlı yönetilmesi bence en güzel pazarlama aracı. Hem mevcut müşteriyi tutmak hem de yeni müşterilere ulaşmak adına.
Buradan sorunuzun yanıtına geleyim. Acente Şirketi temsilen hareket eder. Temel hedefi de satışlarını artırmaktır. Acentenin doğrudan hasar yönetimine katılması taraftarı değilim. Ama müşteri-şirket arası dialoğun, ortak zeminin sağlanması, yanlış anlaşılmaların (bilgi eksikliğinden kaynaklı örnek: eksik sigorta nedir? Nasıl giderilir? vb. gibi) olmasının önlenmesi ve müşterinin gelişmelere paralel bilgilendirilmeleri konularında destek verebileceğini düşünüyorum.